Mat
Det är upp till er själva att ombesörja era kostbehov under lajvet. Det kommer inte finnas någon matförsäljning från arrangörernas håll.
Några grupper har nämnt att de kanske kommer ha försäljning av enklare tilltugg men detta kan påverkas av ev. eldningsförbud.
Matlagning
Laga mat:
Vi ser helst att ni i första hand lagar er mat över öppen eld i anslutning till er lägerplats eller de större lägerplatserna. Eldstäder grävs på plats och ska godkännas av arrangör innan den får användas. Vid användning av eldstad så ska säkerhetsåtgärder så som vatten och eldfilt finnas i närheten.
Det kommer vara tillåtet att laga mat i era läger, på ovan campingkök om ni inte kan eller vill laga mat över öppen eld. Men då måste ni vidta en del åtgärder! Bl.a. säkerhetsåtgärder. INTE Dricksvatten, sjövatten!
Först och främst ska köket på något sätt döljas så de andra deltagarna slipper se off-moment om de är i närheten av ditt läger.Detta kan du göra med någon slags skärm, en låda eller kanske en metallhink. Du får vara kreativ nu!
Om ert tält anses stort nog för att, på ett säkert sätt, kunna laga mat inne i tältet räcker det som avskärmning från resten av lajvet. Säkerhetsrutiner med skyddsplåt och brandsläckande medel skall förstås fortfarande användas.
Nästa steg är att marken under köket skall vara brandsäkert. Detta gör du enklast genom att lägga en ugnsplåt under köket. (eller motsvarande skiva i brandsäkert material)
Sist och viktigast är att du måste ha medel i närheten för att snabbt och effektivt kunna släcka en eventuell eld som uppstår. Förslag är en brandsläckare eller en hink fylld med vatten och en filt i. (Vatten till detta hämtar ni i sjön, INTE dricksvatten!) Fördelen med en blöt filt är att ni kan kväva elden samtidigt som ni släcker den med allt vatten.
All denna utrustning måste ni själva lösa. Arrangemanget kommer inte ha möjligheten att bistå med något av det. Tänk på att det är DITT ansvar att du inte startar en skogsbrand.
Precis som med vilken eldstad som helst skall även matlagningsanläggningen godkännas av en arrangör eller funktionär. Om vi bedömer att det inte är tillräckligt säkert för er att laga mat i lägret är det grusvägen som gäller!
Vatten och Bad
Vattensituationen.
I vårt avtal med vattenleverantören fanns en klausul som kortfattat innebär ”Om något händer som kräver prioritering över ert arrangemang så går vattnet dit istället.”
Dricksvatten kommer självklart att finnas. Men vi har en begränsad mängd vatten varje dag och när det är såhär varmt går det åt mycket vatten. Tänk på att inte ta mer än ni gör av med och tvätta er INTE med dricksvattnet!
I anslutning till området ligger ett vattendrag. Ta med tvål/shampoo som inte är giftigt för miljön. Använd inte tvål direkt i vattendraget utan ta med en hink vatten en bit bort.
Glöm inte att sköta hygienen för er egen och andras trevnad! När det är varmt svettas man mer och ingen uppskattar en skarp svettdoft.
Riktlinjer för bad på lajvet:
Vi återkommer med info kring detta.
Eld
Eldningsförbud
Vid eventuellt eldningsförbud kommer vi följa de riktlinjer och bestämmelser som räddningstjänsten utfärdat.
”Skarp Eld!”
Om elden skulle sprida sig utom kontroll är det ni ska ropa ”SKARP ELD!”. Prefixet ”SKARP” hänvisar till att det är utanför spelet (OFF) och är ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att söka uppmärksamhet och varna andra. (det samma skulle fungera vid t.ex. ”skarp skada”.)
På ett ställe per stor äng finns brandsläckare, avsedd för brand i tält. Det finns även brandfilt som är avsedd för brand i personer/kläder.
Det är mycket gräs på området, var försiktiga.
Eldstad
Eldstad får endast byggas på en av arrangör anvisad plats och måste godkännas av arrangör eller funktionär innan användning. Räkna inte att få en egen eldstad, ni är många deltagare och kommer att få dela eldstäder. Vid varje eld måste det finnas en hink med vatten, detta gäller alla typer av eld även fyrfat och annat. Även fyrfat och elduppträdanden måste godkännas av arrangör.
Uppträda med eld
Vill du uppträda med eld på lajvet, maila kontakt@projektlazarus.se, märk mailet ”ELD”. Elduppträdanden måste godkännas på förhand av arrangörerna.
Pyroteknik
Det kan förekomma specialeffekter i form av pyro och/eller rök. All användning av någon form av pyroteknik måste godkännas, i förväg, och övervakas av en arrangör.
Rökning
Vanliga cigg är off och vill vi inte se någonstans på området efter OFFEN. Fimpar, tobaksrester ur pipa eller annat måste slängas i en eld eller i för ändamål avsett kärl. Fimpa ABSOLUT INTE i skogen, på vägen eller liknande. Tänk på brandrisken, även om marken verkar fuktig kan fimpar vara brandfarligt. Dessutom är det skräp och skräp vill vi inte lämna på området. Vid eldningsförbud får rökning endast ske på grusvägen.
Myggspiral
Det är tillåtet att tända myggspiral om den ligger i en skål, hink eller annan behållare av brandfast material. Ni måste se till att det inte finns någon som helst risk för glöden att sprida sig utanför den brandfasta behållaren.
Levande ljus
Stearin- och värme-ljus är inte tillåtna i skrivande stund pga. eldningsförbudet. (inte ens i lykta)
Stormlykta / Fotogenlampa
Dessa är tekniskt sett tillåtna, då de drivs med samma medel som vi tillåter i campingköken. Men! Det finns alldeles perfekta substitut som använder sig av batterier och LED istället och är oändligt mycket säkrare. Om du har möjligt så köp gärna en snygg LED-lampa med ”eldeffekt” hellre än att använda fotogen eller olja i en lykta.
Ved
Vi återkommer med info kring detta.