Skrift, språk och tidräkning

Från Projekt Lazarus

Språk och skrift

Analfabetismen är utbredd i världen och långt ifrån alla kan läsa och skriva. Följande skriftspråk kommer att finnas på lajvet, nämn vilket ni vill kunna läsa och skriva om ni anmäler er som läs- och skrivkunniga. Ordning och Kaos är de två standardspråken och de som främst kommer att användas på lajvet.

Det "latinska alfabetet" får alltså inte användas på lajvet, detta räknas som off-lajvskrift, se magisk skrift längre ner.

För att få Ordning, Kaos eller det Viratsiska alfabetet som font till Word och liknande, kontakta oss på kontakt@projektlazarus.se så mailar vi er detta.

Ordning

Ett av de två standardspråken som främst används på lajvet. Välkänt och väl spritt över världen och många skriver detta väl spridda handelsspråk. Skriftspråket sägs härstamma från Kazankuni.

Kaos

Det andra av de två standardspråken som främst används på lajvet. Används vanligtvis av naturväsen och utomvärldsliga varelser anslutna till kaos. Då magin är en urkraft är detta även magins skrift.

Viratsienska

Används i landet Viratsia

Dvärgiska runor

Används av dvärgar främst men även andra som har nära eller långvarig kontakt med dessa.

Drakskrift

Används av drakar och känns endast av dessa. Kontakta arrangörer via kontakt@projektlazarus.se för att få ut denna om du är drake eller drakblod.

Den gamla skriften

En skrift som användes för länge sedan och idag är okänd.

Alvisk skrift

Används av alver, ofta vid sidan av ordning och/eller kaos. Kontakta arrangörer via kontakt@projektlazarus.se för att få en PDF med alviskt skriftspråk.

Magisk skrift

En skrift som anpassar sig efter läsaren och därför låter alla läsa den, även personer som annars inte kan läsa. Till denna används "det latinska alfabetet" och är alltså undantaget som bekräftar regeln.

Tidräkning

Månaderna

Räknas i årstidscykler.

December, januari och februari är vintermånaderna.

Mars, april och maj är vårmånaderna.

Juni, juli och augusti är sommarmånaderna.

Och september, oktober och november är höstmånaderna.

År

234 i.K. (Innan Kejsarens nedstigning) (Lajv, 2023)

244 i.K. Bortom Skymningsvärldens Portar 2018

246 i.K. Den Blinde Väktarens Spegel, 2016

247 i.K. Spiraltornets Fall, 2015

249 i.K. Den Mörka Horisontens Drottning, 2013

250 i.K. De Sju Nycklarna, 2012

Datum

Datumet skrivs så att numret på dagen, månaden och året kommer med. T ex så skrivs 16:e juli 2020 som dag 16 i sommarmånad 2 år 242 innan kejsaren. 1:a april 2014 skulle skrivas som dag 1 vårmånad 2 år 248 innan kejsaren.